Isnin, 9 Februari 2009

SATE SEMPOI by ChefAN

BAHAN A (ayam boneless 2kg/daging btg pinang 2kg dipotong sebesar ibu jari)
Kunyit 5sudu
Ketumbar 7sudu (ketumbar dikisar halus 7sudu)
Gula 3/4kg
Garam 1/2sudu
Minyak sapi 2sudu

BAHAN B (kesemua bahan dikisar halus…bahagi kepada 3 bhg: 1 utk kuah,2utk sate)
Bawang putih 3labu CILI BOH 500GMS
Bawang kecil 15biji KCG TANAH TUMBUK 15 SUDU
Halia 2buku @ 4ibu jari ASAM KEPING 2KEPING
Buah keras 8 biji GARAM,GULE,SERAI
Batang serai 2btg (6cm)

***Ayam boneless tu potong la sebesar ibu jari…gaul dan peram dengan bahan B….pas sejam tu boleh la cucuk ngan buluh sate..pas tu bakaq la….biasa dalam 2kg tu boleh dapat dalam 100 cucuk….***

GAULKAN KESEMUA BAHAN2 A SEHINGGA RATA DENGAN 1 BHG BAHAN B, PERAP)
KALAU NAK GUNE AYAM BIASE BOLEH GAK…POTONG LA IKUT SUKE…POTONG 8 KE..12 KE…PAS TU GAUL NGAN BAHAN2 A DAN 1 BHG BAHAN2 B..PAS TU BALUT NGAN ALUMINIUM FOIL…..BAKAR TERUS….MCM BUAT BBQ ….. BAKA LA DLM SEJAM KE…JGN RENTUNG SUDAHUTK KUAH : 2 BHG BAHAN2 B DITUMIS DENGAN MINYAK….PAS TU MASUK CILI BOH,PAS TU MASUK AIR..AGAK2 LA…JGN MASUK SAMPAI SATU TIMBA..HEHEHEHE…..PAS TU MASUK KCG

Tiada ulasan:

Catat Ulasan