Rabu, 18 September 2013

MARI BELAJAR BUAT PELET ARNAB SENDIRI

                              CARA MEMBUAT PELET ARNAB & TERNAKAN LAIN


Sempena meraikan kenaikan harga minyak sebanyak duposen yg di umumkan oleh kerajaan tidak berapa lama dulu, kami sebagai rakyat yang perihatin dan berfikiran positif sentiasa mencari alternatif bagi mengimbangi kesan kenaikan tersebut. Kami mulakan dengan membuat pelet makanan arnab kami sendiri dulu.....Sapa2 nak cuba sila lah cuba..kalau x nak..boleh beli dengan kami je.... Harga mampu milik Hanya RM 0.90 sen sekilo....beli banyak kami bg diskaun lagi duposen...hahaha

Untuk membuat makanan alternatif untuk arnab kesayangan tidaklah terlalu sukar.  Jika ada kemahuan disitu ada jalannya. Makanan alternatif ini dibuat sebagai pengganti rumput atau makanan hijau yang sukar untuk di perolehi. Selain itu pelet arnab ini dibuat untuk memenuhi  keperluan makanan arnab dengan cara sederhana, mudah disimpan, tahan lama dan tentu saja jimat.
Berikut bahan, alat, dan cara membuatanya:
Bahan-bahan:
1.      Hampas Soya  (boleh di ganti dengan  tepung soya)
2.      Bekatul (dedak Halus – rice bran), kacang soya
3.      Tepung Jagung
4.      Mineral dan garam iodin
5.      Arang aktif
6.      Rumput kering (alfalfa, timothy,napier,rumput gajah dll jika ada)
7.     Air bersih
8.     Bahan lain yang sudah terbukti selamat untuk arnab.
9.     Boleh juga di campur dengan vitamin dan lain2 jika perlu


Peralatan yang diperlukan :

1.      Basin plastik (untuk mencampur adunan pelet)
2.      Senduk untuk mengaul
3.      Periuk kukus
4.      Dapur
5.      Penggiling ikan/daging
6.      Plastik bening
7.      Oven (jika ada, kalau cuaca panas gunakan sinar matahari untuk menjemur)


Cara Membuatnya:
1.      Campur adunan pelet berupa hampas soya yang masih hangat sebanyak 35% dengan tepung jagung 10% . Kacang soya 19%, Bekatul atau dedak halus 30% Tepung Jagung mineral + garam  iodin 5% Arang  aktif  1%  
2.     Adunan di campur rata dengan pelarut air hingga sebati  menjadi adunan pada basin plastic.
3.     Setelah sebati, kukus adunan pada dapur dengan suhu yang tinggi selama 30 minit. Warna adunan akan berubah menjadi lebih gelap.
4.     Semasa panas, cetak adunan pada alat penggilingan daging sehingga akan membentuk adunan memanjang. 

5.     keringkan adunan dengan oven, jika tidak ada boleh di jemur hingga benar-benar kering.



Perbezaan Kandungan Pelet Mengikut Kategori Arnab :

               A.  Pelet Tanpa Rumput

Hampas Soya 50%
Bekatul (rice bran) 40%
Tepung jagung giling 9%
Mineral ( garam iodin ) 0.5%
Arang aktif (arang tempurung kelapa) 0.5%

         B.  Pelet Dengan Rumput

Hampas Kelapa 9%
Bekatul (rice bran)50%
Tepung jagung giling 10%
Hampas Soya 20%
Rumput kering 10%
Premix 0.5%
Arang aktif (arang tempurung kelapa ) 0.5%

1. Arnab yg sedang membesar

Jagung Giling 62.5%
Hampas Soya 15%
Dedak Halus 20%
Tepung Tulang 1%
Garam 1.5%

2. Penggemukan (Arnab Pedaging)

Jagung Giling 42%
Hampas Soya 25%
Dedak Halus 30%
Tepung Tulang 1.5%
Garam 1.5%

3. Induk Produktif


Jagung Giling 52%
Hampas Soya 12.5%
Dedak Halus 22.5%
Tepung Tulang 1.5%
Garam 1.5%

MAJULAH ARNAB UNTUK SEMUA

9 ulasan:

  1. time kursus dia ada ajar tak cara2 buat pelet ni? cth; secara amali ke

    BalasPadam
  2. Mcm mana nk beli mknn arnab ni... Blh call sy 0179308087..tq

    BalasPadam
  3. boleh saya tau kat nk dapatkan bekatul?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bekatul atau bran boleh dibeli di kilang2 yang memproses beras / kilang padi

      Padam
  4. Boleh saya tau tepung tulang d mna mau dpt@ ada bahan lain utk gantikan nya

    BalasPadam
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    BalasPadam
  6. Bos ajar buat pelet goldcoin..untuk arnab

    BalasPadam