Isnin, 9 Februari 2009

PAPRIK by ChefAN

PAPRIK SEMPOI


BAHAN A

Bawang putih 5ulas(diketuk sampai penyek..heheheh)
Kacang panjang 5batang(potong ngam2 6cm jgn lebih)
Kobis bunga 200gms(potong ikut suka)
Lada hijau/merah 3tangkai(potong cantik2)
Bawang besar 1biji(dihiris)
Isi ayam 250gms(dipotong kecil:rebus dulu air dia jgn buang)


BAHAN B

Sos cili 5sudu
Cili boh 5sudu
Sos tiram 3sudu
Kicap pekat 1sudu
Garam ¼ sudu
Gula ¾ sudu


PENYEDIAAN :

Tumiskan bawang putih,sehingga kuning,masukkan bahan B (sos cili dan cili boh) biarkan mendidih,masukkan sos tiram,kicap pekat,garam,gula…biarkan seketika….
Masukkan air rebusan ayam sedikit…..kacau masukkan kesemua bahan A…kacau dengan api yg perlahan….jika terlalu pekat..tambahkan lagi air rebusan…sehingga agak berkuah…..kacau rata2….rasa sikit dulu..kalao sedap leh terus hidang..kalo ada rase kurang masin ke..kurang manis ke….pandai2 la adjust yea..hik..hik..hik….

~azhan~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan