Siakap Stim D' Village
KOS : RM25.00
MASA PENYEDIAAN : 20 MINIT
HIDANGAN : 8 ORANG
Bahan Asas :
Ikan Siakap 2 ekor ( +- 600gm/ekor )
Air : 2 cawan
Sos Tiram : 4 sudu
Tomato : 2 biji
Bawang Putih : 10 ulas dicincang halus
Halia : dihirs nipis
Carrot : di potong dadu
Cili Padi : 10 biji potong kecil
Lada Merah & Lada Hijau : dihiris
Bawang Besar : 2 biji
Daun Sup
Daun Ketumbar
Asam Boi : 2 peket
* bagi mendapatkan gambaran bahan-bahan asas tersebut, sila rujuk gambar dibawah*
Bahan-bahan asas yang telah siap disediakan.
2 ekor siakap dibuang sisik dan perut ( insang dan hati dibiarkan )
CARA MEMASAK
Dengan sedikit minyak, tumiskan kesemua bahan-bahan asas
KECUALI BAWANG BESAR & IKAN.
Step 1
( Masuk semua bahan kecuali Bawang Besar & Ikan )
Step 2
( Masuk Bawang Besar )
Step 3
Biarkan Mendidih
Step 4
( Masukkan Ikan - biar 5 minit )
Step 5
( Terbalikkan ikan dan..... )
Step 6
( Stim 5 minit )
Step 7
Sedia untuk di hidang..!!
Mudah bukan ?
Saya akan kongsikan lagi resepi-resepi yang lain pada entry akan datang.....
Now everybody can cook.....huhuuuuu
Wah..bab ni SA suka....resepi..thanks for sharing...
BalasPadambab makan, semua orang pun suka...huhuuu
BalasPadam