Ahad, 10 Mei 2015

Resepi Masakan Kambing

KAMBING MASAK LADA HITAM

500 gm daging kambing - Lamb Shoulder
2 sudu besar lada hitam
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 inc halia di tumbuk

Bahan kisar

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan hiris

1 labu bawang besar
2 batang lada merah
5 biji cili padi

Potong daging kambing kecil dan nipis, bersihkan
Perapkan daging dengan lada hitam, kicap manis, sos tiram , madu dan halia selama 1/2 jam

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar
Masukkan daging yang telah di perap tadi man masak hingga daging empuk
Tambahkan sedikit air jika kuahnya terlalu kering
Masukkan bahan hiris dan perasakan dengan garam secukup rasa
Kacau rata
Sedia di nikmati

*********************************************************************

KAMBING MASAK KURMA 1

BAHAN2:
700-800g Daging Kambing
2 sb Minyak Sapi
3  sb Minyak
Rempah Tumis (Kulit Kayu Manis, Bg Lwg, Pelaga, Cengkih)
2" Halia*
5 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1 btg Serai*
1 bj Tomato*
3 bj Cili Hijau*
2 bj Buah Keras* (* blend)
3 sb Serbuk Kurma
1 mangkuk Santan
1 bj Bwg Besar - hiris
2 sb Kerisik
Garam & Gula

CARA2:
1. Panaskan minyak sapi & minyak, tumis rempah campur, bhn2 blend*, rempah kurma sehingga wangi & pecah minyak.
Masukkan kambing & sedikit air supaya tidak hangit.
Masukkan garam, gula & masak sehingga daging empuk.
Masukkan santan dan masak sehingga menggelegak selama 10 minit.
Masukkan bwg besar & kerisik.
2. Masak sehingga pekat.
3. Hidangkan dgn nasi atau roti.

**************************************************************************

DAGING KAMBING MASAK KURMA 2 ( 120-150 ORG MAKAN )

18 kg Daging Lembu( 1kg di potong 10)
1 LIT Minyak Masak
1 cawan Bawang merah - di cincang
1/2 cawan Halia - di potong mayang
1/2 cawan Bawang putih
3 helai Daun Pandan
200g Daun ketumbar
100g Daun pudina
15 biji Cili hijau
3 kg Serbuk rempah kurma
1kg Serbuk rempak kari daging
250g Serbuk jintan manis
250g Serbuk ketumbar
1 lit Kicap Manis
100g Gula melaka
15 biji Air limau nipis
4 lit Air 5 tin Susu cair
20g Kulit Kayu Manis
10g Buah pelaga
20g Bunga Lawang.
5 g Bunga cengkih
10 kg Ubi kentang - di potong wedges
3 kg Tomato - di potong wedges
1 cawan Garam kasar secukup rasa
4 sdm Serbuk perasa
1 cwn Bawang goreng
* santan dan yogurt *kas-kas *gajus kisar*

Cara:
1. Panaskan periuk masukan minyak, bawang putih, halia, bawang merah, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga,kulit kayu manis dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan daun pandan, daun pudina, cili hijau, daun ketumbar kacau lagi selama 5 minit kemudian masukkan daging dan selama 20 minit dan tutup tudung periuk.
3. Biar daging hingga hampir empuk, kemudian masukkan serbuk rempah ratus dan kacau hingga rata selama 10 minit, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit.
4. Masukan ubi kentang, kacau dan biar ia renih selama 2 jam hingga daging empuk.
5. Masukan kicap, air limau nipis, susu cair dan kacau hingga rata. 6. Akhir sekali masukan bahan perasa, bawang goreng dan tomato di potong wedges.

**********************************************************************


Resepi Nasi Mandy Kambing

Bahan A:
4cawan beras basmathi
1/2 cawan minyak zaitun
2 labu bawang besar -potong dadu
5 ulas bawang puteh - mayang
1 biji tomato - potong dadu
1/2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 tangkai bunga cengkih
1 ketul arang - dibakar hingga jadi bara(bakar ketika mula nak ON rice-cooker masak nasi))


Bahan B
1 kilo daging kambing
1 inci halia ditumbuk
2 sudu besar rempah Mandy
2 helai daun salam
secubit safron
1 sudu makan minyak zaitun untuk lumur
air mengikut sukatan hingga daging lembut dan tinggalkan 5 cawan untuk masak nasi
garam secukup rasa


Cara membuatnya:
1. Kesemua bahan B di-didihkan di dalam periuk hingga daging lembut. Angkat daging dan toskan. Lumurkan daging ini dengan minyak zaitun. Manakala air rebusannya sebanyak 5 cawan disimpan untuk memasak nasi. Ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang besar dan bawang puteh. Setelah menjadi sedikit kemerahan, masukkan tomato sehingga naik bau.
3. Masukkan beras dan goreng seketika. Curahkan 5 cawan air rebusan daging tadi.
4. Masak nasi sehingga kering. Kemudian susunkan daging kambing di atas nasi dan buatkan lubang di tengah-tengah nasi. Letakkan aluminium foil di tengah-tengah nasi. Masukkan minyak zaitun dan arang yang telah menjadi bara ke dalam aluminium tersebut. Tutup periuk nasi dengan kertas aluminium dan kemudiannya tutup dengan tudung periuk nasi supaya aroma asap dari arang terperangkap di dalam periuk.
5. ON-kan balik rice-cooker, masak lagi sehingga 5 - 10 minit. Setelah itu angkat dan hidangkan bersama salsa.


CARA MEMBUAT SALSA

2 biji buah tomato - potong dadu (dibuang biji untuk elakkan berair).
1 batang timun dibuang biji - potong dadu
1 labu bawang besar - potong dadu
2 tangkai cili merah - dimayang halus
2 tangkai cili hijau - dimayang halus
5 tangkai cili padi - dimayang halus
1 biji lemon diperah ambil jusnya
1 sudu besar minyak zaitun
garam
gula 1 sudu besar
daun ketumbar - di mayang

Cara-cara:
Campurkan kesemua bahan2 di atas, gaul mesra kesemuanya di dalam mangkuk. Perisakan sehingga secukup rasa dan sedia dihidangkan bersama Nasi Mandy.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan