Sabtu, 12 Julai 2014

SILAGE ( SILAJ ) BATANG JAGUNG

SILAGE ( SILAJ ) BATANG JAGUNG



Assalamu'alaikum dan salam sejahtera buat semua....

Alhamdulillah hari ini sy akan berkongsi sedikit ilmu tentang cara membuat silaj batang jagung bagi kegunaan makanan ternakan seperti kambing dan lembu.

SILAJ JAGUNG

Bahan-bahan

1. Pokok jagung 420 batang – 70kg ( 1 tong drum)
2. Molasses - 700 gram
3. Garam - 700 gram
4. Urea – 350 gram
5. Air – 2.8 kg
6. Additif – EM atau Laktos atau EIMO ~ 1 liter (setelah di campur air – 100ml laktos, 900ml air).

Kadar peratusan

1. Molasses – 1%
2. Garam – 1%
3. Urea – 0.5%
4. Air – 4%
5. Additif – EM atau Laktos atau EIMO – 1%.

Cara- cara

1. Cincang/mesin batang jagung
2. Masukkan dan mampatkan ke dalam bekas kedap udara.
3. Siram dengan larutan molasses/garam/uraea/air/additif.
4. Tutup rapat (kedap udara).
5. Peram 21 hari

Kami di Maidah Farming Sdn Bhd juga ada menjual :

BATANG JAGUNG SEGAR : RM450/LORI 3 TAN
SILAJ BATANG JAGUNG    : RM30/TONG ( 70 KG )

LOKASI : PAGOH, JOHOR


 RM30.00 SETONG

 RM450 / LORI 3 TAN ( SUMBAT SELAGI BOLEH ) 

1 ulasan:

  1. tolong bgi nombor telefon..saya berminat...0126699842..wan

    BalasPadam